Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Mazurek - przekładaniec świąteczny

                   Pierwotnie to miał być nasz mazurek wielkanocny. Przepis był przeznaczony na średnią tortownicę. Jako, że piekłam ciasto w klasycznej, prostokątnej blaszce postanowiłam zwiększyć porcję. Może coś źle policzyłam i ciasta wyszło za dużo, a może to wina tego że dodałam proszku do pieczenia i za bardzo urosło. Nie wiem. Tak czy inaczej zamiast mazurka powstał przekładaniec.

W niczym nam to jednak nie przeszkadzało. Co prawda przesyceni innymi świątecznymi smakołykami, smak przekładańca doceniliśmy dopiero po świętach. Jenak chyba właśnie po kilku dniach ciasto staje się najpyszniejsze. Lekko kwaśne powidła śliwkowe idealnie współgrają z kremem budyniowym. I do tego jeszcze orzechy, migdały i gruba warstwa czekolady. Mmm, musicie spróbować.

Podaje przepis w oryginalnej wersji na średnią tortownicę lub kwadratową blaszkę. Przepis znalazłam tutaj.


Składniki ciasta:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 1 żółtko gotowane starce na pył (pominęłam)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 30 dag masła
  • 2-3 łyżeczki cukru waniliowego
  • dodałam jeszcze łyżeczkę proszku do pieczenia aby ciasto nie było zbite

Składniki masy:

  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy z cukrem
  • mleko (ilość zgodna informacją na opakowaniu)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła

Dodatkowo:

  • średniej wielkości słoiczek powideł śliwkowych
  • 1/2 szklanki naparu z kawy
  • 1/2 szklanki ponczu lub słodkiego wina
  • czekolada do ozdobienia wierzchu
  • bakalie (200g posiekanych orzechów włoskich dodałam do powideł, a migdałami i rodzynkami udekorowałam ciasto)

Wykonanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Wkładamy je do lodówki na co najmniej 30 minut. Dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy, nakłuwamy i pieczemy w temperaturze 1800 przez 20 minut.

W międzyczasie przygotowujemy:

1. Masę: Gotujemy budyń zgodnie z opisem na opakowaniu, z tą różnicą że proszku budyniowego dodajemy łyżką mąki i żółtko. Gotowy budyń zostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu ucieramy z utartym na jasny puch masłem.

2. Poncz: Mieszamy wodę z alkoholem (2-3 łyżki), dodajemy cukier i sok z cytryny.

4. Przygotowujemy napar z kawy.

Gdy wszystko jest gotowe przekładamy warstwy ciasta:

Dolny blat nasączamy pączem i smarujemy powidłami. Do powideł możemy dodać bakalie. Środkowy blat nasączamy naparem z kawy, kładziemy na powidła. Nakładamy masę budyniową. Całość przykrywamy trzecim blatem, który także możemy nasączyć naparem z kawy.

Dowolnie dekorujemy wierzch. Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej. Najsmaczniejsze jest nawet po kilku dniach.


 

sobota, 21 kwietnia 2012, amaranthrose

Komentarze
2012/04/21 07:25:29
Podoba mi się taki przekładaniec:) wygląda przepysznie:)
-
2012/04/21 07:50:24
Ładnie przybrany :). Przekładaniec - mazurek - bardzo mi się podoba taki obrót sprawy. Świetnie wygląda :)
Pozdrowienia
-
2012/04/21 12:27:13
pięknie wygląda!!!
-
2012/04/23 14:28:09
Mazurki uwielbiam i to powszechnie wiadomo, a ten jak dla mnie zapowiada się cudnie!:) A jaka piękna dekoracja!:)
-
2012/04/24 12:08:59
Masz zatem nową tradycję świateczną, mazurkowy przekładaniec ;]
-
2012/04/25 18:19:30
Pieknie wygląda ten mazurek :-)
-
2012/04/25 18:55:03
A mi się podoba takie przemianowanie mazurka i stworzenie jego bogatszej wersji :)