Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Tort z bezą, kajmakiem i bitą śmietaną

          Już oficjalnie mogę się pochwalić. Zdałam wszystkie egzaminy i za tydzień zaczynam VI semestr. Czas płynie bardzo szybko, przecież jeszcze nie dawno byłam na pierwszym roku:)

Moja dzisiejsza propozycja to wytwór mojej wyobraźni. Ciasto jest bardzo słodkie, dokładnie takie na jakie miałam ochotę już od dawna. Kruchy spód z kajmakiem,a do tego beza i bita śmietana. Pycha!


Kruche ciasto:

  • 2 żółtka
  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 100g margaryny
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć do zamrażalnika na 30minut (nie jest to konieczne). Następnie wyłożyć ciasto do natłuszczonej i obsypanej kaszką manną tortownicy o średnicy 26cm. Piec w temperaturze 1700 przez ok. 20minut.

Beza:

  • 3 białka
  • 125g cukru pudru
  • 0,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, na którym narysować okrąg o średnicy 26cm.

Białka ubić na sztywno. Dalej ubijając dodawać cukier, po łyżce, małymi porcjami (to bardzo ważne). Na końcu dodać skrobię i sok z cytryny, delikatnie wymieszać.

Masę wyłożyć na narysowane koło. Piec przez 1 godzinę w temperaturze 1400 przez 1 godzinę. Po upieczeniu studzić przy uchylonym piekarniku.

Bita śmietana:

  • 600ml kremówki
  • 3 usztywniacze do bitej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru

Schłodzoną kremówkę ubić z dodatkiem usztywniaczy i cukru pudru.

Dodatkowo:

  • 300g masy krówkowej

Złożenie ciasta:

  • kruche ciasto
  • masa krówkowa
  • bita śmietana
  • beza
  • bita śmietana

Wierzch ciasta polałam łyżką masy krówkowej upłynnionej przy pomocy odrobiny mleka.

 

wtorek, 07 lutego 2012, amaranthrose

Komentarze
2012/02/07 00:19:56
To nieludzkie kusić o tej porze takimi słodkościami! Żartuję oczywiście:) Torcik smakowity, chętnie bym połechtała nim moje kubki smakowe;)
-
2012/02/07 06:48:51
Gratuluję zdanej sesji! A tortem chętnie się poczęstuję. Wygląda znakomicie !
Pozdrawiam ciepło:)
-
2012/02/07 15:40:15
poezja!
wygląda cudownie. i ten kajmak... o ja Cię !
-
2012/02/07 21:25:12
Czas szybko płynie:D Gratuluję:)
A tort przepyszny, beza, mmm:)
-
2012/02/08 15:48:52
nastusia81 - To proszę, częstuj się:)

majanko - Dziękuje bardzo, to była naprawdę ciężka sesja. Pozdrawiam:*

karmel-itka - Dziękuje, torcik był przepyszny, zachęcam do upieczenia:)

Tyna - Czasami wydaje mi się, że czas płynie zbyt szybko. To już prawie połowa studiów. Kiedy to minęło, naprawdę nie wiem:)
-
2012/02/08 16:43:02
deser pycha, bita śmietana mniam
-
2012/02/08 19:10:58
Gratulacje!!! a tort cudny:)
-
2012/02/10 20:57:38
Nie no poprostu jestem w niebie!:) Wspaniłości!:)
-
2012/02/12 13:08:56
Spadłam z krzesła! i wstać nie mogę! Aaaa pragnę kawałka tej bezowej rozkoszy! :D
-
2012/02/13 12:53:36
Pysznie wygląda ;]
-
Gość: , 79-139-58-152.rzeszow.hypnet.pl
2013/01/29 16:22:32
Przepis niezbyt dobry,
robiłam ja i moja koleżanka i ciasto może i smaczne, ale bardzo nietrwałe, masa kajmakowa pod bitą śmietaną rozpływa się i sprawia, że ciasto się rozdziela. radziłabym pomiędzy dwie masy włożyć bezę, zamiast na górę, albo herbatniki. w takiej postaci nie poleży za długo na talerzu.
-
2013/01/30 21:20:53
Przykro mi w takim razie.
Mi nic takiego z masą kajmakową się nie stało.
Może to zależy od użytej masy.
Może ciasto przed podaniem nie było dobrze schłodzone