Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Tradycyjny sernik babci

            Sernik z przepisu mojej babci. Jest w naszej rodzinie od wielu lat. To taki tradycyjny, prosty sernik. Na kruchym cieście i z samodzielnie zmielonym, serem. My bardzo go lubimy i nie wyobrażamy sobie świąt bez niego.

P.S. Nawet nie wiecie jak się czeszę, że święta już za niedługo. Wreszcie będę mogła wrócić do domu i zająć się tym co lubię najbardziej. Macie już plany na świąteczne wypieki?

 

Składniki na spód:

  • 20dag mąki
  • 10dag margaryny
  • 1 jajko
  • 10dag cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść. Wyłożyć do natłuszczonej i posypanej kaszką manną blachy o wymiarach 22x33 (mierzone u podstawy) lub większej. Podpiec ciasto w temperaturze 1700 przez 10 minut.

 

Składniki na masę serową:

  • 1kg sera białego półtłustego
  • 4 jajka
  • 28 dag cukru
  • 18 dag margaryny
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 litra gorącego mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ser zmielić dwukrotnie. Utrzeć żółtka z cukrem. Powoli dodawać ser, nadal ucierając. Następnie dodać mleko. Dodać mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i dalej miksować. Następnie dodać stopioną i ostudzoną margarynę. Na końcu dodać ubite na sztywną pianę białka.

Masę serową wylać na podpieczony i ostudzony wcześniej spód.

Piec w temp 170przez około godzinę.

 

sobota, 17 grudnia 2011, amaranthrose

Komentarze
2011/12/17 00:21:53
cudnie wygląda...;) ja mam w planie sernik krakowski no i wlasnie nie wiem co jeszcze;)
-
2011/12/17 06:39:55
Bardzo zachęcający ten Twój serniczek.Ja też planuję sernik ale jeszcze nie wiem jaki. Oprócz tego makowiec, piernik, roladę czekoladową oraz ciasto orzechowe:)
-
2011/12/17 10:08:06
Piękny serniczek! Ja mam już plany na wypieki i także nie moge się doczekac swiątecznego pichcenia. Od wtorku mam urlop, więc będę szalec w kuchni:)
Pozdrawiam.
-
2011/12/17 11:37:56
Ślicznie wygląda Twój sernik. U mnie sernik zawsze króluje na stole z okazji rodzinnych świąt. Uwielbiam serniki pod każdą postacią:)
-
2011/12/17 14:01:08
Wygląda na bardzo delikatny, czyli taki jak lubię najbardziej :)
-
2011/12/17 16:17:44
:) serniki babć są zawsze najlepsze :), bez udziwnień, prosto i pysznie
-
Gość: kasia, slodkiefantazje, 85-222-35-28.home.aster.pl
2011/12/17 16:45:00
Wygląda wspaniale! Takie tradycyjne są najlepsze :) pozdrawiam serdecznie
-
2011/12/17 17:14:30
Cudnie wygląda ten sernik. Mam pytanie czy jest to sernik bardziej z tym ciężkich i trochę przypominających kremowe czy raczej lekki i puszysty? Pozdrawiam.
-
2011/12/17 18:48:22
daria8802 - ten sernik jest bardziej ciężki i kremowy. To taki prawdziwy sernik, robiony z twarogu samodzielnie mielonego. Na pewno nie należy on do lekkich serników.
-
2011/12/18 00:43:16
Warto zapamiętywać takie rodzinne przepisy:) Bardzo smakowicie wygląda:)
-
2011/12/18 10:54:07
Wygląda bardzo smacznie. Właśnie taki sernik najlepiej lubi mój mąż. Ciekawe kiedy poprosi żebym go zrobiła :) skorzystam wtedy z Twojego przepisu
-
2011/12/18 12:40:54
ruda-iza - To świetnie, polecam. Tylko koniecznie pochwal się jak już upieczesz:)
-
2011/12/19 16:45:54
Sernik wygląda pysznie :) Ja jednak postanowiłam zrobić w tym roku trochę lżejszy sernik, bo przy tych wszystkich łakociach i smakołykach,które mam w planach chyba byśmy już nie dali rady zmierzyć się z taką pychotą :)
-
2011/12/22 09:22:24
Nie ma to jak babciowe przepisy:-) Bardzo smakowity serniczek:-) A co do planów świątecznych wypieków to mam ich już mnóstwo!:-)
-
2011/12/23 22:21:50
Życzę Ci pieknych, pełnych ciepła i magii Świąt Bozego Narodzenia .
Pozdrawiam ciepło:*
-
2011/12/23 23:31:48
Dziękuję Ci Majanko:)
-
2011/12/29 23:04:17
Mhmh.. dobrze, że te babcie są zawsze takie 'tradycyjne' ;-) Czasami mam dość tych 'nowości' ;-)


www.przysmakiewy.pl
-
2011/12/30 13:12:01
Uwielbiam serniki, a Twój kusi swoją puszystością;)
-
Gość: rybka, cpa195.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/15 00:42:18
Ten sernik jest faktycznie wspaniały, robiłam go z 1,5 proporcji i wyszedł super. Tylko wydaje mi się że w przepisie na masę serową jest błąd (mam na myśli ilość cukru: 28 dag+ 1 szklanka?) Ja do całej masy serowej z 1,5 kg sera dałam łącznie 1 szkl cukru (w tym dwa cukry waniliowe) i zupełnie wystarczyło. Tak czy siak na pewno wrócę do przepisu!
-
2012/01/28 23:32:21
Tak masz rację, jest błąd, już go poprawiam:)
Cieszę się, że sernik smakował:)
-
Gość: , user-46-112-202-124.play-internet.pl
2012/09/23 10:13:49
czy do masy dodac 1 szklanke cukru bo czytalam jeden komentarz i napisała ze jest błąd w przepisie a nie jest poprawine a chciałabym zrobić ten serniczek ;)
-
2012/09/23 11:09:59
Wszystko jest już poprawione.
Do masy dodajemy 28dag cukru:)
-
Gość: jola, 92.251.140.55.threembb.ie
2012/12/24 12:57:00
bardzo duzo masy serowej wychodzi z tego przepisu,zbyt duzo na te rozmiaryu blachy ktore sa podane bo co mam teraz zrobic z reszta masy ,a ciasto wyszlo i tak samo wysokie jak masa a masy a powinno byc duzo wiecej .POLECAM WIEKSZA BLASZKE
-
2012/12/28 20:23:30
A jakiej blaszki użyłaś?
Podany wymiar jest rozmiarem podstawy blachy. Blaszka jednak rozszerza się i u góry jest znacznie szersza, może w tym tkwi problem?
Generalnie większość podawanych przeze mnie przepisów jest na klasyczną prostokątną blachę. Ten sernik pieczemy kilka razy w roku z tego samego przepisu i na blaszce o takich wymiarach jak w przepisie.
-
Gość: , ddu195.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/12 23:12:26
moja BABCIA piekła sernik z1,5 kg sera i 20jaj to był SERNICZEK
-
Gość: dukra, 178.219.100.*
2013/04/03 17:35:36
Upiekłam go na święta. Jest dobry, dołożyłam jeszcze rodzynki. Smak tradycyjnego sernika.
Polecam osobom którym się znudziły "wynalazki".
-
2013/04/03 19:35:09
Cieszę się, że smakował.
Rodzynki na pewno dodały mu aromatu, u mnie niestety nikt ich nie lubi:)
-
Gość: , cpc4-reig5-2-0-cust148.6-3.cable.virginm.net
2013/12/24 03:29:41
a dlaczego goroce mleko a nie zimne????
-
2013/12/27 10:41:50
Dzięki temu, że mleko jest gorące, sernik będzie bardziej puszysty:)
-
Gość: Patrycja, 89-70-66-233.dynamic.chello.pl
2014/07/11 09:15:41
Sernik wylądował w piekarniku.Martwi mnie tylko jedno: mimo iż miałam prawdziwy twaróg ze wsi, masa wyszła dośc rzadka... mam nadzieję, że się zsiądzie. A jak u was było???