Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Biała Pavlowa

                     Białą Pavlową miałam w planach już od dawna. To idealny deser na letnie upały. Jest lekka i pyszna, a do tego wcale nie jest za słodka. Nazwa Pavlowa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny - Anny Pavlowej. Mówi się że deser ma być lekki jak baletnica. Po raz pierwszy deser został przygotowany podczas pobytu baletnicy w Perth w 1926 lub 1929 roku, przez szefa kuchni hotelu Esplanade. Jednak do autorstwa tego deseru pretendują też Nowozelandczycy, którzy twierdzą że przyrządzono go w Wellington podczas tournee Pavlowej w 1926roku. Która wersja nie byłaby prawdziwa, jest to deser z historią. Wykwintny, ale niezwykle prosty w przygotowaniu. Idealna Pavlowa jest krucha i lekko popękana z wierzchu oraz miękka w środku. Podaje się ją z bitą śmietaną i owocami.  Przepis pochodzi z bloga moje wypieki, od dorotus

Zgromadzenie 6 białek może być problemem. No bo wiadomo, co zrobić z żółtkami? Jest rozwiązanie. Z powodzeniem białka można zamrozić. I jak tylko uzbieracie 6, należy je odmrozić do temperatury pokojowej i już można piec. Ja tak zrobiłam i wam też polecam.

P.S. Już w ten weekend Formuła1 powraca po prawie miesięcznych wakacjach. Zapraszam wszystkich na krótką relacje z wyścigu w niedziele.


 

Składniki:

  • 6 białek
  • 300g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 330ml śmietany kremówki
  • owoce sezonowe

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżeczce cukru, łyżeczkę mąki i łyżeczkę octu.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg o średnicy dwadzieścia kilka centymetrów ( ja okręgu nie rysowałam, przez co moja beza wyszła trochę większa i niższa). Wykładamy masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180o i po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150o. Pieczemy 1,5 godziny. Studzimy w otwartym piekarniku.

Po wystudzeniu, śmietanę ubijamy na sztywno (bez cukru). Na śmietanę wykładamy dowolne owoce (najlepiej truskawki, maliny, jeżyny, jagody). Podawać natychmiast.


czwartek, 25 sierpnia 2011, amaranthrose

Polecane wpisy

Komentarze
2011/08/25 22:53:38
U mnie w domu do tej pory istniał raczej problem "co z białkami"? bo mama regularnie robi advocata. Pavlowa to świetne rozwiązanie:)
-
2011/08/30 21:50:58
Bardzo smacznie Ci wyszła! Robiłam ją raz, a wszystkim bardzo smakowała :)
Pozdrowienia:)
-
2011/08/31 11:22:02
Z jeżynami jeszcze nie robiłam i muszę przyznać ,że patrząc po zdjęciach jest czego żałować :) Wygląda bardzo apetycznie a kwaskowość owoców musi wspaniale równoważyć smak :)
-
2011/08/31 11:52:45
szarlotek - właśnie taki był mój zamiar, dzięki jeżynom beza nie była zbyt słodka
-
2011/09/02 07:18:37
MMMMM! Kocham Pavlovą! I nie znam umiaru jeśli chodzi o jej jedzenie :D zazwyczaj sama pochłaniam połowę :P