Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Biała Pavlowa

                     Białą Pavlową miałam w planach już od dawna. To idealny deser na letnie upały. Jest lekka i pyszna, a do tego wcale nie jest za słodka. Nazwa Pavlowa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny - Anny Pavlowej. Mówi się że deser ma być lekki jak baletnica. Po raz pierwszy deser został przygotowany podczas pobytu baletnicy w Perth w 1926 lub 1929 roku, przez szefa kuchni hotelu Esplanade. Jednak do autorstwa tego deseru pretendują też Nowozelandczycy, którzy twierdzą że przyrządzono go w Wellington podczas tournee Pavlowej w 1926roku. Która wersja nie byłaby prawdziwa, jest to deser z historią. Wykwintny, ale niezwykle prosty w przygotowaniu. Idealna Pavlowa jest krucha i lekko popękana z wierzchu oraz miękka w środku. Podaje się ją z bitą śmietaną i owocami.  Przepis pochodzi z bloga moje wypieki, od dorotus

Zgromadzenie 6 białek może być problemem. No bo wiadomo, co zrobić z żółtkami? Jest rozwiązanie. Z powodzeniem białka można zamrozić. I jak tylko uzbieracie 6, należy je odmrozić do temperatury pokojowej i już można piec. Ja tak zrobiłam i wam też polecam.

P.S. Już w ten weekend Formuła1 powraca po prawie miesięcznych wakacjach. Zapraszam wszystkich na krótką relacje z wyścigu w niedziele.


 

Składniki:

  • 6 białek
  • 300g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 330ml śmietany kremówki
  • owoce sezonowe

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżeczce cukru, łyżeczkę mąki i łyżeczkę octu.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg o średnicy dwadzieścia kilka centymetrów ( ja okręgu nie rysowałam, przez co moja beza wyszła trochę większa i niższa). Wykładamy masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180o i po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150o. Pieczemy 1,5 godziny. Studzimy w otwartym piekarniku.

Po wystudzeniu, śmietanę ubijamy na sztywno (bez cukru). Na śmietanę wykładamy dowolne owoce (najlepiej truskawki, maliny, jeżyny, jagody). Podawać natychmiast.


czwartek, 25 sierpnia 2011, amaranthrose

Komentarze
2011/08/25 22:53:38
U mnie w domu do tej pory istniał raczej problem "co z białkami"? bo mama regularnie robi advocata. Pavlowa to świetne rozwiązanie:)
-
2011/08/30 21:50:58
Bardzo smacznie Ci wyszła! Robiłam ją raz, a wszystkim bardzo smakowała :)
Pozdrowienia:)
-
2011/08/31 11:22:02
Z jeżynami jeszcze nie robiłam i muszę przyznać ,że patrząc po zdjęciach jest czego żałować :) Wygląda bardzo apetycznie a kwaskowość owoców musi wspaniale równoważyć smak :)
-
2011/08/31 11:52:45
szarlotek - właśnie taki był mój zamiar, dzięki jeżynom beza nie była zbyt słodka
-
2011/09/02 07:18:37
MMMMM! Kocham Pavlovą! I nie znam umiaru jeśli chodzi o jej jedzenie :D zazwyczaj sama pochłaniam połowę :P