Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto czekoladowe z cukinią

          To zdecydowanie najlepsze ciasto czekoladowe, jakie kiedykolwiek jadłam. Zupełnie inne niż wszystkie. Intensywnie czekoladowe, wilgotne, ciężkie. Wszystko za sprawą dodatku cukinii. Ale nie martwcie się cukinii w cieście nie czuć. Ciasto jest baaardzo sycące, mimo to trudno poprzestać na jednym kawałku. Mmm pycha! Polecam szczególnie amatorom czekolady i czekoladowych wypieków. Przepis pochodzi od dorotus z moje wypieki.

 

 

 

Składniki:

  • 115g miękkiego masła
  • pół szklanki oleju
  • 250g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 300g mąki pszennej
  • 60g kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 szklanki startej na dużych oczkach cukinii (ok 340g)
  • 60g gorzkiej posiekanej czekolady*

 

Wykonanie:

Masło zmiksować na jasną puszystą masę. Powoli dodawać olej i nadal miksować. Dodać cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia, sól. Zmiksować. Po kolei wbijać jajka i nadal miksować.

Dodawać mąkę na przemian z jogurtem, nadal miksując. Dodać kakao i kawę, zmiksować. Na końcu dodać cukinię i czekoladę, wymieszać.

Blachę o wymiarach 24x34 wysmarować i oprószyć kaszką manną. Wyłożyć do niej ciasto.

Piec w temperaturze 1600C przez ok 30-45min (lub dłużej do tzw. suchego patyczka). Ostudzone ciasto polać polewą.

 

Polewa czekoladowa:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 40g masła

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać. Rozsmarować na cieście.

Gotowe!!!

* Ja dodałam 30g czekolady gorzkiej i 30g mlecznej. Polewę zrobiłam podobnie (tzn. 50g czekolady mlecznej i tyle samo gorzkiej)

 

 

 

 

czwartek, 21 lipca 2011, amaranthrose

Polecane wpisy

Komentarze
2011/07/22 13:58:37
Dzisiaj (jak co roku 22 lipca) świętuję "Dzień czekolady E.Wedel"
Myślałam o innym przepisie ale akurat mam w domu cukinie:)
-
2011/07/22 22:15:38
Szkoda, że nie mam teraz kawałka takiego pysznego ciacha
-
2011/07/23 20:03:10
moja babcia dzisiaj piecze właśnie to ciasto, jutro go spróbuję mam nadzieję, że będzie pyszne, bo tak się zapowiada :)
-
2011/07/24 13:22:36
Kurcze, dzięki za przepis! Zawsze ciasto czekoladowe wychodziło mi suche i teraz wiem dlaczego. Kiedyś dodawałam jabłek i naprawdę dość smaczne wychodziło, ale patent z cukinią to nowość. W tym tygodniu postaram się upichcić. Dzięki za przepis : )
-
2011/07/24 17:47:57
Cieszę się, że wam się podoba.
Ciasto jest naprawdę pyszne:)
-
2011/07/25 11:05:39
Może upiekę...
Pysznie wygląda,ale czy na pewno cudnie smakuje???
Kiedyś babcia takie ciasto mi upiekła!SMAKOWAŁO mi...
-
2011/07/25 11:05:49
Może upiekę...
Pysznie wygląda,ale czy na pewno cudnie smakuje???
Kiedyś babcia takie ciasto mi upiekła!SMAKOWAŁO mi...
-
2011/07/25 15:30:48
ewafarna123 - Mi oraz domownikom ciasto bardzo smakowało. Ale oczywiście nie każdemu taki typ ciasta smakuje. To kwestia gustu i upodobań.
pozdrawiam;*
-
2011/07/26 19:38:59
Wygląda przepysznie, aż chce się zjeść ten kawałek ze zdjęcia !:)
-
2011/08/30 21:50:02
Oj,pyszne to ciacho ,pyszne! :))